BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Saturday, May 11, 2013

Jemu & Bosan


Sudah lumrahnya manusia diciptakan, akan membuat rutin yang kesemuanya hampir sama setiap hari. Dan kerana itu, ada yang telah merasa jemu. Merasa telah muak dengan apa yang dilakukan setiap hari. Merasa bahawa setiap hari yang dilalui tiada variasi. Sama dan tetap sama!

Kerana manusia kebanyakan hanya memandang yang zahir sahaja.

Terkadang keliru, apa sebenarnya yang ingin dilakukan? Apa sebenarnya yang sepatutnya dilakukan oleh setiap manusia. Dan yang lebih teruk, ada yang sudah sedia maklum, tetapi melawan arus akal dan membiarkan nafsu kejemuan menguasai diri. Makanya, siapa yang harus dipersalahkan? Rutin atau diri sendiri?

Memang manusia, cepat merasa jemu! Ya!

Merasa Telah dan Sangat Cukup
Kenapa ya, manusia cepat sangat merasa jemu? Nak salahkan syaitan? Oh, alangkah. Langkah untuk koreksi diri itu ialah hisab diri terlebih dahulu tanpa mencari pihak mana yang dapat dipersalahkan akibat daripada perbuatan diri sendiri. Ya, walaupun sesuatu itu menjadi asbab kepada kejadian yang berlaku.


Adakalanya, dalam berdakwah sekalipun. Oleh kerana kesalahan itu kecil dan anda telah memberikan teguran berkali-kali, anda merasa bosan dan jemu dan itu membuatkan anda senang dihasut amarah terhadap orang yang anda dakwah.

Senang cerita, sebagai contoh, dalam berblog. Ada manusia cepat merasa cukup dengan apa yang telah ia kongsikan. Dan ketika itu juga ia akan disapa dengan kejemuan untuk menjaga dan memelihara kualiti penulisannya.

Sebenarnya, apabila seseorang itu disapa dengan perasaan jemu, sebenarnya ia sudah mula menanam sifat takabbur/sombong dalam dirinya. Percaya? Tidak? Kajilah..

Sangat Cepat Menginginkan Hasil
Antara banyak-banyak sebab manusia cepat merasa jemu dan bosan adalah terlalu cepat menginginkan hasil daripada pekerjaan mereka. Macam mana tu?

Katakan anda inginkan kebaikan kepada seorang rakan anda yang agak ganas sikit, lalu anda menasihatinya dengan harapan dia cepat-cepat berubah setelah anda nasihatkan. Tetapi ternyata malah sebaliknya pula. Rakan anda degil dan tidak mendengar nasihat serta cepat melenting.

Oleh kerana nasihat anda tidak menampakkan hasil, maka anda merasa jemu untuk memberi nasihat lagi. Nah, bukankah ini sifat manusia yang terburu-buru?

Kalaulah Tuan Punya Dunia seperti kita, maka, akan hancurlah dunia ini. Tapi tidak, ALLAH Maha Pengasih dan masih tetap bersabar dengan kita yang tersangat hina ini.

Kenapa ye manusia punya sifat seperti ini?
Sedangkan dakwah Nabi memakan masa puluhan tahun dengan penuh kesabaran dan kegigihan. Kita yang hanya baru masuk dalam bidang dakwah yang belum mencabar sehingga kadang-kadang dalam berdakwah itu tiada peluh pun yang keluar, sudah hendak temberang untuk merasa jemu.

Jadi nak buat macam mana? *tanyadirisendiri*


NOTA KAKI
Kita, cepat sangat merasa diri bagus dari orang lain. Dan itu satu penyakit yang merbahaya. Saya takut dengan sifat ini. Boleh memakan diri. Dan saya takut sifat ini dihidapi oleh saudara-saudara seakidah saya. Maka, saya harap, semuanya boleh bermujahadah untuk mencuba jauh darinya.

Wednesday, May 1, 2013

Peuang Masih Ada

ALLAH Maha Pengampun dan Maha Menerima Taubat.

Apa yang tidak sesekali dusta adalah, sebesar manapun kesalahan dan dosa hamba-Nya, lagi besar keampunan dan sifat Pengasih dan Penyayang.

Hidup ini, memang akan mengawal manusia, bukan manusia mengawal kehidupan sekiranya terlalu asyik mengikut peredaran zaman yang hakikatnya semakin kembali kepada zaman-zaman kehancuran. Semua nampak indah. Perasaan ingin mencuba sesuatu yang tidak pernah dilakukan juga membara dijiwa.

Dengan dunia yang semakin merintih, binasalah manusia.


Masihkah Ada Jalan Pulang

Ada sahabat yang bertanya akan soalan ini di formspring beberapi hari yang lalu,

Untuk entri ini, saya tidak dapat menaip panjang-panjang. InshaALLAH, saya cuba buat entri susulan selepas ini. Tapi ini jawapan saya kepada saudara atau saudari yang bertanya. Namun sebelum tu, saya cukup bangga pada seseorang yang bertanya ini.

"Moga ALLAH sentiasa sayang pada kamu."

Saya beriman bahawa  ALLAH akan mengampuni hamba-Nya yang benar-benar bertaubat kepada-Nya. Menghadapnya dengan diri yang penuh kehinaan, merendahkan hati dengan sangat dihadapan-Nya. Merintih memohon keampunan dan menyesali perbuatan serta berjanji kepada  ALLAH dan diri sendiri untuk tidak mengulangi..

Peluang? Saya sangat yakin, peluang masih ada!

Psst! Keampunan dan kasih-sayang  ALLAH, lebih besar dari dosa yang dilakukan oleh hamba-hambaNya!

Subhanallah! MashaAllah~!

Percayalah, apa yang kamu rasakan sekarang adalah sentuhan daripada  ALLAH  Jiwa kamu suci bersih. Sebab itu ia mahu kembali dan berkhalwat dengan Tuhannya.

Peluang itu akan tetap ada. Datanglah padanya dengan penuh pengharapan akan sebuah keampunan.  ALLAH tidak akan pernah membenci kamu sekiranya didalam benak kamu itu ingin kembali menunduk kepadanya selayak seorang hamba, wahai saudaraku.

Jika benar penyesalan kamu, maka kamulah orang yang paling bertuah kerana mendapat kasih-sayang  ALLAH  Jalan pulang? Sentiasa ada buat kamu. Tinggalkan perkara-perkara buruk yang pernah dilakukan. Jangan pernah menoleh untuk itu.

NOTA KAKI
Pandanglah ke hadapan.  ALLAH dan para malaikat akan mengasihimu.

Related Posts with Thumbnails