BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Sunday, October 30, 2011

Think About Yourself first!

Aku bukan orang jahat, aku orang baik. Ataupun mungkin aku sendiri yang rasa aku baik? Suka hatilah, asalkan aku percaya kepada diri aku sendiri. Tapi yang menyedihkannya, kebaikan kita kadangnya dipijak-pijak dengan manusia yang tak ada patutnya diberi bahasa, jika budi pun tak dapat diberi sebagai balasan.


Aku fikirkan kita berbudi, orang akan berbahasa, tapi rupanya.. Bukan semua orang layak menerima layan sejajar itu. Pilihan kena bijak.


Aku ada masalah sedikit dengan orang yang berhutang wang ringgit dengan aku, bukannya kerana aku berkira sangat dengan kawan aku, aku bukan begitu. Tapi perhitungan meminjam wang ini mudah sahaja, kau pinjam wang orang dan kau bayarlah kembali bila sepatutnya dibayar.


Masalah terjadi apabila sang peminjam wang cuba melarikan diri daripada terserempak dengan aku, yang bagi aku ia kelihatan seperti pengecut. Begini, jikalau kau ada masalah untuk membayar duit aku, kau boleh beritahu saja pada aku masalah kewangan kau sendiri, janganlah kau nak berlagak sangat nak buat konon kaya tapi malas nak bayar. Aku takdahal kalau kau mungkin kata dalam masa terdekat kau tak mampu bayar, sebab nak buat macam mana lagi kan, dah duit takda, macam mana kau nak bayar kan?


Sebab kalau aku paksa gila-gila macam mana pun, kalau sumber duit engkau takda, nak buat macam mana kan?


Ceritakan permasalah kau, bila mungkin kau boleh bayar dan aku dapat terima. Yang menimbulkan kegeraman dan geramji di jiwa aku bila kau melemparkan pelbagai alasan dan mengelakkan diri daripada berjumpa aku. Aku bukan along. Sedih kot, kadang-kadang kita ingat kita boleh percaya dekat orang, rupanya orang buat macamni.


Aku pun takda la kaya mana sampai orang pinjam duit pun aku boleh tutup 2 belah mata aku macamtu saja. Aku pun ada permasalahan kewangan sendiri, biasalah kan duduk universiti, nak kena kawal bajet sendiri semua. Aku kesiankan orang yang mintak nak pinjam duit, tapi orang yang pinjam tak kesiankan aku.


Aku pun malu nak mintak balik duit, ya la, macam segan la kau dah pinjam duit, lepastu aku nak mintak balik. Takut nanti kau termalu ke apa ke. Tapi sampai bila? Karang kau buat lupa macam mana? Dah la, tak nak bagi pinjam duit dah dan syukur aku bukan jenis meminjam duit. Nasib baik.


Manusia manusia.


Nota Kaki

Dah namenye manusia, mase berhutang tak ingat, bila nak bayar liat!

0 comments:

Related Posts with Thumbnails