BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Sunday, November 29, 2009

Away from Johor...

Ahad, 29 November 2009, ari ni, me, angah dan uda akan pulang ke kuala Lumpur. Emm, very sad bcoz only spend time with family only a few days. Don’t know when we can meet each other again. After this, every one especially me, have my own job, angah going to married and uda will go back to Kelantan for studied. So, everyone will go and choose their own path.

After praying Zohor at mosque, we both brothers kiss and hug our mom and dad. Very sad that time. Then, kami menyusuri jalan melalui highway. I drive my baby JJQ3243 and angah drive JKK 8443. Uda naik sekali dengan saya and farhan, Saiful dengan angah. At highway, very crowded with cars. Lots of cars and we cannot drive fast. Just around 60 -80 km/h. memang penat tahap gaban la. Sampai dekat Simpang Empat, Melaka, kitorang pergi ke rumah kak Malihah, berhenti for praying asar.Selepas menjamu cucur udang, perhjalanan diteruskan. Jam menunjukkan sudah pukul 7 malam, dan masih lagi di Melaka. Peh, time ni la, jammed! From Melaka to KL,to many cars. But, we drive carefully and not are a rude driver. Sabar tu separuh daripada iman,hehe.




We arrive at Semenyih around 11.30 pm,arrgghhh. At this pitstop, we drive separately , angah,uda, Saiful will go to UM at Petaling Jaya and I go to Bangi. Tired already! Then arrived at Bangi at 1 am,huhu. Alhamdulillah, Pak Uda belom tido lagi, he wait for me,huhu. Thanks Pak Uda! After having a bath, I chitchat with my cousin, Ajis who study at UiTM Jengka. Then around 3 am, sweet dream,hehe..Zzz



Saturday, November 28, 2009

Mari mengecat...




Sabtu, 28 November, agenda ari nih mengecat rumah. Selepas bersarapan di Kedai Mamak, CINTAN, aktiviti mengecat dimulakan. Kali ni mengecat bahagian beranda belakang rumah. Warna lama sebelum ni, iaitu warne biru sudah pudar dan dikikis dahulu menggunakan water Jet dan dibiarkan kering sebelum di cat dengan cat yang baru. Semua melibat kan diri dalam cat mengecat nih. Warna yang dugunakan ialah warna vanilla. Cantik la bcoz nak match kan warna untuk majlis bulan 12 nanti. Memang melepakkan diri jugak la, guna galah, tangga untuk cat bahagian-bahagian yang tinggi.






Paling mencabar cat di bahagian tepi rumah. Terpaksa berhati-hati memijak atap rumah, takut jatuh kerana licin. Selepas asar semua nya selesai.



Selepas asar, pergi keluar menemani mak membeli carpet. Susah juga nak cari yang warna hijau yang kurang corak nya. Dalam banyak-banyak carpet tu, ada yang berkenan, warne oren, tapi mak tak mahu, nak warne hijau jugak,hehe. Sambil mencari carpet tu, survey-survey kasut untuk praktikal nanti. Almaklumlah, mase blaja jarang pakai kasut hitam, asyik pakai kasut utuk jalan-jalan je. So, disebabkan anak manje mak, biar mak yang buat pilihan kasut. Air tangan mak tu lebih bermakna. Kasut dibeli tapi carpet tak, next time maybe baru dibeli. Malam tu plak, ada aktiviti ALUMNI Smih, bermain futsal di Kempas. Tapi tak join pun bcoz terlalu ramai. So selepas bersalaman, terus cabut gi minum-minum kat kedai Mamak sambil makan roti tisu, peh nikmat betul,hehe. Susah nak dapat menu ni kat Terengganu. Asyik mkn roti telur and roti kosong je. Selepas menikmati roti tisu, jalan-jalan round Bandar Johor. Memang terlalu banyak perubahan, lagi-lagi dalam infastruktur bangunan. Almaklumlah, sejak menetap di Terengganu, jarang balik Johor.



Friday, November 27, 2009

Korban, Korban, Korban....

Ari ni ari Sabtu, 27November 2009 bersamaan 10 Zulhijjah pada kalender Islam. Seperti biasa, setiap tahu, selepas subuh, family mengadakan sedikit jamuan untuk kariah masjid. Namun,tahun ni jumlah yang datang bertandang diluar dugaan. Mak jangka hanya dalam lingkungan 20 orang jemaah yang datang, tapi, jumlah nya hampir 50 orang. Memang agak kelam kabut menyediakan air minuman tambahan, ketupat,spaghetti dan roti jala. Adeh, memang tak menang tangan di buat nya. Terpaksa la jadi orang dapur membantu mak menyediakan juadah makanan.




Selesai majlis, memang sedih la bcoz xsempat merasa spaghetti. Padahal malam tu bertungkus – lumus menyediakan makanan tu. Hanya tinggal sedikit ketupat dan rending ayam je.

Jam 8 pagi, bersiap-siap menuju ke masjid kat belakang rumah, hari ni,terasa nk pakai baju melayu berwarna hijau, biar sedondon dengan adik-adik. Selepas solat Hari raya, khutah mengenai ibadah korban dibaca oleh imam. Ibadah korban ni berkaitan dengan sejarah pengorbanan Nabi Ibrahim dan anak nya,Nabi Ismail. emoga dengan kedatangannya kita mendapat Rahmah-Nya. Bagi yang berpeluang mengadakan sembelihan korban, bersyukurlah kerana limpahan rezeki-Nya, dan mendapat keampunan daripada-Nya. Sabda Rasulullah s.a.w kepada Sayyidatina Fatimah: Maksudnya: "Hai Fatimah, berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu".(al-Bazzar dan Ibnu Hibban)



Pengorbanan juga macam-macam, ada yang perlu dikorbankan, ada yang perlu terkorban dan ada yang mengorbankan yang lain. Situasi pengorbanan masing-masing adalah berbeza. Sekiranya kita terasa pedih ketika kita dikorbankan, itu adalah lumrah, dalam apa-apa bidang pun, petunjuk daripada-Nya yang kita perlukan. Sekiranya kita juara dalam mengorbankan orang lain, ingat mungkin hari kita untuk dikorbankan oleh mereka akan tiba juga.

Dengan semangat Eidul Adha ini marilah kita semua mengorbankan diri kita, untuk perubahan, adakah jalan kita seperti yang dikehendaki-Nya atau sebaliknya, semoga kita diberkati dan diampunkan-Nya.

Selepas pulang dari masjid, terus bertukar pakaian bcoz ari ni nak sembelih lembu,hehe. Ceh, macam berani plak kan, padahal takut tengok darah. Pisau diasah sehingga tajam dan menunggu di ruangan dapur untuk proses potong-potong daging untuk diedarkan kepada penduduk taman. Alhamdulillah,tahun ni jumlah binatang yang dikorbankan meningkat. 10 ekor lembu dan 3 ekor kambing.







Memang penat + lenguh-lenguh anggota badan. Setiap sendi terasa nak cabut je. Lepas Jumaat,ingat nak terus main pengsan-pengsan. Api,telah ditugaskan untuk membersihkan perut lembu. Adeh, memang perit la nak sental perut lembu tu,huhu. Sedar-sedar jam menunjukkan jam 5 petang. Selepas asar, tolong mak memasak di dapur, lauk special mlm ni, makan steak kambing,hehe.


Selepas maghrib, bergerak ke Taman Pulai Utama, menuju ke rumah bakal adik ipar. InsyaALLAH, majlis diorang akan diakan pada 19 dan 20 Disember nih. Terasa tergugat jugak bcoz adik yang kahwin dulu. Apakan daya, dah jodoh. Takkan tak nak bagi diorang kawin kot. Pakcik makcik asyik usik je, Angah dah nak jalan, Along bile lagi? Peh, memang pedas la jugak. Sambil tersenyum menjawab, InsyaAllah, ada jodoh, kahwin la. Kene la bersikap professional dalam bab-bab nih.

Malam tu,selepas tengok citer Nur Kasih (layan kan je,haha) episode akhir, kami satu family bermeeting membincangkan tentang atur cara majlis angah nanti (Event of The Day). Semua adik beradik ada tanggung jawab masing-masing dalam majlis tu nanti. Saya kene bahagian penempatan majlis, kena cari orang untuk uruskan makanan, tukang hiding makanan, tukang cuci pinggan, penyambut tetamu dan lain-lain. Adeh, tak lah rumit mana, cume nak cari orang yang sanggup tu agak sukar. So, kat sni yanag nak buat pengumuman ckit, sesiapa yang berminat untuk menyumbangkan tenaga untuk majlis tu nanti, boleh la menghubungi saya secepat yang mungkin.

Salam 'Idul Adha




Selamat Hari Raya ‘Idul Adha



Buat teman-teman sekalian,

dengan ini, saya ingin mengucapkan

Selamat Hari Raya ‘Idul Adha.

Semoga raya korban kali ini memberi syafaat dan

manfaat kepada kita semua.



Thursday, November 26, 2009

Satu Perjalanan yang panjang..

Assalamualaikum..

Di harapkan sahabat-sahabat dan teman-teman sekalian dalam keadaan sihat sejahtera. Semasa menulis coretan ini, keadaan tidak berapa sihat dengan selsema dan rasa penat yang teramat sangat.

Perjalanan selama hampir 10 jam dari Kelantan ke Johor dengan keadaan panas,hujan serta jalan yang mencabar menyebabkan badan letih dan lesu. Maybe drive sorang-sorang menyebabkan keadaan ini. Pada mulanya, sepupu nk join blk ke Johor, tp atas sebab emergency, dia xdpt join. so terpaksa la balik sorang-sorang.

Jam 6.15 pagi, bangun, mandi. Tak la mandi betul pun, cuma sekadar untuk segar kan badan,hehe. Selepas sarapan dan minum air Nescafee, bersalam-salaman dengan makcik,paksik, sepupu dan nenek. Sedih jugak la bcoz selepas ni, bile la lagi dapat jumpe nenek kan...

Jam 7.00 pagi, perjalanan bermula dari Bukit Abal, Pasir Puteh, Kelantan. Time ni keadaan cuaca agak mendung sedikit serta hujan renyai-renyai. Selepas mengisi minyak FULL TANK di stesen minyak SHELL di Besut, kereta JJQ 3243 terus menyusuri jalan menghala ke Johor. Kali ini perjalanan agak mencabar dengan keadaan jalan yang berlobang-lobang dan lecak. Mulanya nk ikut tepi Pantai (jalan Penarik), tapi jalan tu ditutup untuk semua kenderaan ringan kerana banjir.

Nasib baik la ade alternative laen, saya ikut jalan ke Kuala Ping, then Kuala Berang, Ajil, Tok Dor dan Jerangau. Agak laju jugak drive sampai xsedar dekat 2 jam je dah nk sampai Dungun. Melihat keadaan Jalan Menghala ke Kuala Dungun rosak teruk akibat banjir sudah cukup melihat kan betapa besar kemusnahan yang dialami di Daerah Dungun ni. Jumlah mangsa banjir di Daerah Dungun ni la paling ramai dipindahkan di Malaysia. pelik jugak bcoz sebelum-sebelum ni, nama Dungun belum pernah keluar TV pasal banjir. kira glamour jugak la Dungun ni ruprnye,hahaha ( UiTM Dungun di HatiKu ).




*gambar-gambar ni diambil sekitar semasa perjalanan dr Kelantan Ke Johor

Jam di tangan menunjukkan 9.20 pagi, singgah di kedai runcit membeli air mineral, haus jugak perjalanan hanya berUDARAkan air-cond. Kemudian perjalanan di teruskan dan sampai ke Kuantan jam 11 pagi. Ni pitSTOP yang kedua. Semasa di kuantan ni la menjamu makanan tengahari berlauk kan ikan patin masak tempoyak, serta telur dardar dan air carrot susu. Kos nye boleh tahan la,dalam RM9.50,huhu. Then,selepas makan isi minyak FULL TANk guna minyak SHELL (^_^)

Jam 12 tengahri, dari Kuantan menghala ke Johor, ikut jalan Mersing. Lalu daerah Pekan, Rompin,Pantai Lanjut dan seterusnya Mersing. Sampai sahaja di Mersing sekitar jam 2.15 petang. Sempat lepak-lepak kat tepi pantai menghirup udara segar beb!


*ni time kat Pantai Mersing

Kemudian, perjalanan diteruskan menghala ke Jemeluang, Tanjung Sedeli, Kota Tinggi dan akhir sekali, Kulai Johor, Home sweet Home. Tajung Sedeli, tempat yang penuh bermakna bagi ku, kenangan, pelbagai kenangan terindah berada disana. Hope dapat imbau kembali kenangan silam. Setibanya di kulai sekitar jam 4.30 petang,time tu hujan agak lebat disini.

Pengalaman drive sorang-sorang ni memang membosankan, bayangkan la, habis semua lagu kat CD n DVD habis dilayan. Line radio lagi la haram ,asyik putus-putus, kadang-kadang xde langsung. Nak tengok movie? xboleh tengok time drive,bahaye,haha. Punggung pun rase lemau + keras + kebas bcoz asyik duduk terlalu lame,huhu. Cume happening skit, boleh nikmati keadaan sekeliling, boleh jerit sorang-sorang dan macam2 lagi,hehe.



*ni gambar tangkap pasal xde keje,hahaha


So, total up semua sekali :

Duit minyak RM 30 + RM 25 + RM 10 = RM65
Jarak perjalanan 621 Km

jimat tak? jimat, guna lah SHELL,hehe


*Untuk mereka yang ingin berDRIVING jauh-jauh tu, diharapkan agar berteman la ye, jangan sorang- sorang, lagi-lagi time MALAM, beware,hehe. Someone watching you ;p


Tuesday, November 24, 2009

Hanya Kau yang Mampu...

Ku cuba redakan relung hati,
Bayangmu yang berlalu pergi,
Terlukis di dalam kenangan,
Bebas bermain di hatiku..

Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku..

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku


Cerita tentang masa lalu,
Cerita tentang kau dan aku,
Kini tinggal hanya kenangan,
Kau abadi di dalam hatiku..

Harusnya takkan ku biarkan kau pergi,
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati,
Derita yang mendera kapan akan berakhir,
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Aku cinta ooohhh..
Aku cinta oooo…

*tetibe terkenangkan kisah lame,haha. Dah lame tak dengar, kebetulan tadi dengar radio ERA, teringat kisah lame

Monday, November 23, 2009

Isnin, 23 November 2009

Isnin, 23 November 2009, seperti biasa, bangun diawal jam 6 pagi. Sesudah subuh, terus terbongkang, merehatkan diri. Cuaca diluar masih hujan renyai-renyai. Memang enak tidur time sejuk macamni. Hehe. Sedar tak sedar, waktu terus berlalu dan jam menunjukkan jam 11 pagi. Astagfirullah, sepatutnya plan pagi ni pergi ke Bandar Pasir Puteh, teman kan nenek ke pasar. Lantas bergegas ke menyiapkan diri .

Selepas sarapan, saya menemani nenek ke Bandar, membeli barangan yang dikirimkan oleh mak. Aduh, shopping sakan betul ari nih, beli beras, buah buahan dan sedikit buah tangan untuk adik-adik. Sempat juga menyapa pakcik yang menjual beras di Pasar Pasir Puteh, kebetulan kenalan nenek, Pak Ya. Pak Ya bergurau senda dan suka membuat lawak. Sempat lagi kenalkan anak dia yang kebetulan belajar di UiTM Machang, cantik beb,hehe. Opss, melalut plak, haha. Nasib baik cuaca ari ni cerah dan hujan mulai reda.

Jam 3 petang, Ise datang ke rumah, planning ari ni kami ingin ke Tanah Merah, pergi derak (berjalan-jalan). Di tanah merah, kami menjemput Boy, dan singgah makan Colek Perut, Sedap tu,hehe. Kalau sesiapa yang ke Tanah Merah ni pasti tak lepas untuk makan Mee Calong, emm,sedap sangat-sangat. First time makan,hehe.



* colek perut (^_^)

Kemudian kami hilang arah tuju, tak tahu nak ke mana, kebetulan,rumah Ika (daus) juga berada di Tanah Merah. Ape lagi, serbu la rumah die,hehe. Sempat bekenalan dengan anak-anak buah, 5 orang semua nya dan masih kecil-kecil lagi.

Selepas selesai bertandang,jam pun sudah menunjukkan jam 7 malam, kami meminta diri dan menghala ke Pasar Raya Pantai Timur. Kat sana, bertemu selipar kaler oren, comel, dan terus membeli nya.

Pulang ke rumah, makcik-makcik dari kL pun sampai, adoyai, rumah dah penuh dengan saudara mara yang kecil-kecil. MEriah memang meriah, tapi, suasana bising dan sungguh membingitkan.

Cuma yang menggembirakan hari ini ialah mendapat panggilan dari yang tersayang, jarang sekali beliau call, tu pun kalau emergency. Beliau merisaukan keadaan saya dan bagaimana nak pulang lusa (ari rabu nih). Keadaan banjir di Terengganu dan Kelantan masih membimbangkan dan banyak jalan-jalan utama ditutup. Cume pesanan beliau, berhati-hati semasa memandu, dan ingatlah yang tersayang (^_^). Walaupun pangilan yang selama 2minit itu begitu singkat, tapi amat bermakna bagi saya. Doakan agar perjalanan pulang nanti selamat dan diharapkan agar selamat sampai ke destinasi yang di tuju. Semoga cuaca pada hari esok dan lusa baik dan cerah.

Sunday, November 22, 2009

Ahad, 22 November 2009

Hari ini, 22 November 2009, seperti hari-hari sebelum ini, hujan masih lagi turun renyai-renyai dan kadang-kala nya lebat. Plan hari ni pertama sekali menemani nenek ke Bandar. Jam menunjukkan baru pukul 8 pagi, tapi nenek dah bersiap sedia nak ke Bandar. Adeh, malas nye nak mandi pagi-pagi ni, dah la hujan, sejuk pulak air telaga tu. Akhir nya bertekad untuk tidak mandi pagi ni, Cuma basuh muka, gosok gigi dan basah kan rambut,hehe. Sarapan telah pun disediakan sebaik sahaja siap memakai pakaian. Nenek menyediakan Lempeng cicah dengan madu dan gula. Peh, macam kat barat plak kan. Selepas sarapan, saya terus memanaskan enjin kereta. Hujan masih lagi turun dengan renyai-renyai. Sebaik sahaja nenek masuk ke dalam kereta, saya terus memandu dan menghala ke Bandar Pasir Puteh. Baru je keluar simpang, keadaan jalan menghala ke Bandar sesak. Nak kata time kerja, jam sudah menunjukkan pukul 10 pagi. Rupa-rupanya banjir kira-kira 500 meter dari rumah nenek. Air dari sawah menghalang laluan jalan menghala ke Bandar. Kebetulan, jalan ni merupakan jalan utama ke Bandar, so banyak la kenderaan kecil yang tersangkut dan terpaksa memberhentikan kenderaan di tepi jalan. Cuma kenderaan-kenderaan besar seperti bas dan lori sahaja dapat lalu. Saya? Kereta kancil mane la lepas saying oi, so terpakse la berpatah balik menghala ke rumah semula. Kami pulang dengan perasaan hampa. Lantas buka Astro, Channel 701, my favorite channel, tengok rancangan Magic ape benda ntah. Nenek pula pergi ke sawah.


Jam 2 petang, seperti yang rancangkan, saya keluar rumah menuju ke Ketereh, dimana terletaknya rumah Ise. Kami kemudian nya melepakkan diri di Billion, KB Mall dan KBTC ( Kota Bahru Trade Centre ).


*juadah petang kitorang

Memang penat giler-giler la. Dah la jem time balik tu. Nasib baik la keadaan jalan pada pukul 7 malam sudah mula clear. Keadaan Bandar Kota Bahru masih lagi hujan renyai-renyai dan masih belum menandakan keadaan reda. Sebelum pulang ke rumah, saya singgah di salon di Bandar Pasir Puteh, memandangkan hari praktikal sudah hampir, keadaan rambut perlu dipendekkan,hehe. Dengan bayaran RM15 memang berpatutan, harapnya gaya yang tak berape stylo ni kekal di hari praktikal nanti (^_^)
Wallahu’alam..

Saturday, November 21, 2009

Banjir Oh banjir...

Asslamualaikum, Alhamdulillah, bertemu kembali. Ari ni, ari sabtu , 21 November 2009, kat Kelantan ni masih hujan. Menurut nenek, pernah banjir pada minggu lepas, air paras lutut. Seram jugak dengar walaupun rumah nenek tinggi, kereta la paling tak selamat. KALAU la kan, ada alat macam citer DOREMON, kereta boleh dikecik kan dan disimpan dalam poket. Tapi citer tu semua nya khayalan dan mimpi belaka.

Subuh tadi, air masih belum naik, tp, bila sy sedar dari tidur tengahari tadi, air sudah pun paras lutut. Adoyai, pertama sekali yang saya fikir adalah tentang keadaan kereta. Lantas keluar rumah, tengok bahagian tayar sudah ditenggelam air,huhu. Nak ngis jugak rasenye bile Nampak air naik, nasib baik lah rumah nenek ni tinggi. Lantas saya, uda (adik saya) menolak kereta ke bahagian tinggi sedikit. Nak tunggu air surut tu agak memakan masa sedikit kerana keadaan hujan yang masih turun renyai-renyai dan kadangkala lebat.


Dalam pukul 3 petang,air mula menunjukkan penurunan, harapnya terus surut, tapi hujan kembali. Saya cuba menghidupkan kereta saya, namun gagal. Rasenye air dalm masuk dalam enjin. Mujurlah ada cousin yang kerja kat bengkel kereta. Kereta kemudian dihidupkan dan lantas saya alihkan ke bahu jalan utama.

Hujan masih berterusan dan pasras air masih lagi dibawah paras lutut. Plan ari ni sebenarnya nak bergi jalan-jalan ke Bandar Kota Bahru, tapi Nampak nya terpaksa CANCEL. Maybe kalau cuaca esok baik, saya bawak nenek jalan-jalan ke Bandar.

Semoga cuti ini menjadi cuti yang mengHAPPYkan ;)

Salahkah Aku..



Kenapa awak menyepi?

Sepi tanpa berita…

Awak benci saya ke?

Awak marah saya?

Atau awak dah tak sudi berkawan dengan saya?

Saya ada buat salah?

Kalau ye, saya minta maaf, maaf sangat-sangat..

Mungkin awak dah temui kawan yang lebih baik dari saya..

Atau, mungkin awak sibuk..

Atau, awak mahu menjauhkan diri dari saya..

Saya faham..Tapi, ketahuilah,awak tetap kawan saya..

Sampai bila-bila..

U’re special to me..

Hope you HAPPY ALWAYS (^_^)

Thursday, November 19, 2009

Friends are...

Kawan tu bukan macam main FUTSAL
Mula-mula kejar.. dah dapat sepak..

Kawan tu bukan macam main SKATE
Mula-mula gosok.. lepas tu pijak..

Kawan tu bukan macam main RAGBI
Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang..

Kawan tu bukan macam PAMPERS
dah pakai.. buang..

Kawan tu bukan macam BARANG KEMAS
Waktu baru beli, pakai.. dah sengkek gadai..

Kawan tu bukan macam PELANGI
Hari cerah takde.. hujan gerimis baru muncul..

Kawan tu bukan macam KERETA
Rosak sikit jer, jual.. ambik kereta baru..

Kawan tu bukan macam CHIPSMORE
Sekejap ade.. sekejap takde..

Kawan tu bukan macam BANK
Bila dah takde duit.. pegi kat sana ambik..

p/s: hargailah kawan anda semua..


Hari-hari terakhir di Dungun, Terengganu..


Hari ini, hujan turun renyai-renyai, seakan-akan menangisi pemergian ku esok hari. Entah la, hati ni tetibe je macam hiba yang teramat, bertambah pula dengan perasaan hiba yang sudah sedia ada. Hmm, apakan daya, benda yang dah nak terjadi, semuanya ketentuan Allah. Ajal, jodoh pertemuan sudah termaktub dalam kitab-Nya, kita sebagai hambaNya hanya mampu berdoa dan bertawakkal.


Hari ini, selesai sudah mengemas rumah, seharian mengemas, akhirnya siap juga. Cuma terpaksa meninggal kan banyak juga barang-barang seperti buku-buku dan sedikit pakaian, tak muat nak sumbat dalam kereta. Peh, memang banyak la, dekat 8 kotak kalau diikutkan. Kebanyakan nya penuh dengan nota-nota dan juga komik-komik,hehe. Koleksi Nightnare, semakin bertambah, thanks to Ema for da present,hehe (^_^)

Pakaian-pakaian yang dibasuh hari ini sahaja hampir 5 kali cucian. Penat, tapi apakan daya, takkan nak tinggalkan pakaian dalam keadaan kotor pulak kan. Hari ini juga kali terakhir makan NASI AYAM di kedai Buyong. Memang mengidam pun, bcoz dah lame tak makan. Nasi ayam yang berharga RM4 jadi santapan tengahari. Kemudian pulang semula ke rumah, mengemas ape-ape yang patut.

Time malam, selepas solat maghrib, kami serumah menonton rancangan NUR KASIH. Sebenarnya, tak layan pun citer ni, tapi dah terbukak citer ni, layan kan aje. Selepas solat Isyak, kami pun keluar pergi makan di KENANGA. Kalau kat KENANGA, makanan istimewa kami iaitu, Nasi Kosong, ayam goreng dan sup kosong menjadi pilihan. Alasan nye, memang makanan ni la sedap dan amat bermakna bagi kami. Di kesempatan itu juga tujuan makan kat cni nak jumpe aweks yang jaga cashier ,hehe. Orang nye cumil.

Then,after that, kami menuju ke station bus, nak hantar Jojek. Malam ni die balik ke kuala Lumpur. Dengan menaiki bas MUTIARA. Bas nya dalam pukul 11 malam. Kat cni juga la, pelbagai ragam manusia dapat dilihat. Kebanyakan nya kelibat pelajar UiTM yang ingin pulang ke kampong halaman masing-masing. Tepat jam 11.45 malam, bas MUTIARA sampai, memang lambat la. Jenuh menunggu.

Sampai sahaja dirumah, kami terus mengemas rumah. Rumah pun dalam keadaan kucar kacir. Hopefully, rumah ditinggalkan dalam keadaan bersih. Adeh, barang saya je dah penuh 1 kereta. Tu pun ade banyak barang tertinggal. Nampak nye second trip terpaksa dibuat. Nanti, pada awal tahun depan, pada 7.8.9 Januari 2010,akan bertandang kembali di Dungun ni. Maybe time tu semua barang dapat diangkut balik.

19 November 2009, kami semua akan berpisah. Boy akan pulang ke Tanah Merah, Ise akan pulang ke Ketereh. Saya? Kampung halaman terCHENTA.. InsyaALLAH, dikesempatan akan datang, saya akan UPDATE kembali blog ini. Sampai sini sahaja. Semoga bertemu kembali. Salam sayang…

Related Posts with Thumbnails