BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Tuesday, January 3, 2012

Just Think, You are not perfect!

Bila semua orang pergi daripada kau,


Bila semua orang menyalahkan engkau,


Bila semua orang menciptakan kepulauan dari engkau dan dia,


Aku rasa tiba masa kau bertindak.


Kita bila berada dalam satu pergaduhan, adalah normal untuk kita untuk tidak menyalahkan diri kita sendiri tetapi mencari alasan atas apa yang kita buat. Macam kawan kau marah kau kenapa kau tak siapkan kerja berkumpulan yang ditugaskan kepada engkau dan kau memberi alasan untuk membetulkan diri kau dengan berkata "Aku sibuk la, aku malam tadi ada latihan koir, lepastu balik ada mesyuarat jawatankuasa kolej pulak, tu yang tak sempat tu.".


Ataupun orang-orang mula berkata tentang attitude kau yang jenis cakap lepas dan kurang ajar dan kau dengan sewenang-wenangnya menjawab " Aku memang macamni. Diorang tu siapa nak cakap pasal aku ni macam mana? Mak bapak aku boleh terima je perangai aku. Aku memang jenis cakap lepas, nak buat macam mana?".


Kau faham tak apa yang aku katakan? Aku kurang gemar dengan manusia yang disalahkan dan sentiasa mencari alasan atas apa kesalahan dia lakukan. Kau dah tahu kau kurang ajar, kau patutnya berubah, bukannya kau nak bangga-banggakan dan hebah-hebahkan satu dunia yang aku-kurang-ajar-aku-okay, i'm-a-rude-boy-i'm-okay. Ia tak cantik disitu. Tiada siapa patut banggakan disebalik perangai hitam mereka. Aku ada kelemahan aku juga, aku bukan maksum, tapi kita sentiasa mencuba untuk berubah, bukannya untuk berada pada takuk aku-memang-macamni-kau-siapa-nak-tegur-aku-bodoh.


Aku rasa tiba masa kita bila ditegur tentang sesuatu dan bertindak. Jikalau kita pasti kebenarannya berpihak pada kita, kita tegakkan, dan jikalau memang sudah terang lagi bersuluh kita yang salah, janganlah hendak ditegakkan lagi benang yang basah. Benang tu takkan berdiri pun.


Aku rasa lagi indah bila kita buat salah dan kita "Aku mintak maaf sangat-sangat, memang salah aku.. Sorry sangat-sangat. Aku buat balik kerja ni eh? Esok pagi aku hantar.." daripada "Asal semua asyik nak marah aku? Aku penat ah!! Korang tau aku banyak kerja tapi korang bagi aku lagi kerja! Korang memang tak kesian kat aku!".


Faham tak?


Bila setiap perempuan dan lelaki yang pernah berkasih dengan kau meninggalkan kau, sudah tiba masanya kau ber-post mortem dan memikirkan dimana khilafnya hubungan ini yang membuatkan kau asyik ditinggalkan dan perbaiki. Bukannya setiap kali berakhir hubungan itu, status facebook kau akan bertukar kepada "Lelaki semuanya sama!! Mata keranjang!!!".


Munasabah diri sendiri. Jangan hanya diri difikir di pihak benar dan orang lain semuanya salah. Kita tak sempurna benarnya, kita tak sempurna salahnya. Tak salah ego diturunkan kadangnya bila perlu dan ego dinaikkan bila rasa dipijak-pijak.


Mungkin kau selalu ditingalkkan kerana kau kuat merajuk dan terlalu manja, jadi berubahlah, maksudnya orang tak boleh terima orang yang terlebih dos merajuk dan manja. Mungkin itu mungkin ini, berubah.


Senang.


NOTA KAKI

Rambut sama hitam, hati lain-lain. Bak kate orang, hal aku hal aku, dont disturb :p

0 comments:

Related Posts with Thumbnails