BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Followers

Monday, May 3, 2010

Outstation to Singapore!

Salam sejahtera semua. Adeh, hampir tiga hari tak mengONLINE kan diri ini dan juga tidak mengUPDATE blog tersayang nih disebabkan OUTSTATION. Tak la pergi ke mana pun, Cuma pulang ke kampong halaman di Kulai, Johor dan berada di Singapore.

Well, dah 2 minggu berturut-turut pulang ke Johor, setelah 5 bulan tak pulang ke kampong halaman, asyik busy ke sejak berada di KL nih. Ape-ape pun, seronok dapat balik ke rumah, dapat makan masakan mak yang sedap-sedap, especially ayam percik merah J.

Rasenye, hamper 12-13 tahun tak pergi ke Singapore. Last skali pergi, rasenye time tu darjah 4 atau 5. Memang banyak dah berubah, jalan pun memang banyak dah tak ingat. Kedatangan aku ke Singapore ini adalah kerana mendapat undangan perkahwinan my best frend. First of all, ni kali pertama pergi without parents. Dulu pergi semua ayah uruskan dari passport, isi borang nk masuk ke Singapore. Skrg ni, sendiri yang uruskan. Aku pergi bersama-sama angah, uda dan isteri angah, kami berempat menaiki JKK 8443. Hanya berbekalkan $128.30 (RM300), rase macam takut jugak kalau2 duit tak cukup, tapi, nekad pergi jugak kerana kawan dan mahu makan angin! Hehe. Time kat kastam, agak cuak la jugak, takut-takut salah isi borang, kene tangkap seludup ke. Bahaye.

So, lepas je Kastam Malaysia, kena tunggu melepasi kastam Singapore baru boleh masuk ke sana. Agak sesak jugak la jalan time nih, yela, 1 Mei, hari pekerja. Cume, yang menarik nya di Singapore nih, diorg lebih suke menggunakan public transport, bus and MRT.



Nak masuk Singapore ni, setiap kenderaan kena ada auto pass (macam touch N go). Harge nye $10. Yang penting, salinan road tax @ geran kete kena ada untuk pengesahan. Nasib baik semua ada. So dpt settle dan lepas kastam Singapore. Kat Tempat yang dituju ialah pertama Masjid An-Nur. Dah janji dengan member jumpa di sana.

Lost! Tu la yang mampu diucapkan,haha. Harapkan GPS handphone aku ni tak boleh diharap. Lagi pun, aku tak familiar dengan jalan-jalan kat Singapore ni. So, terpaksa la tunggu bantuan member dating amik kat highway.

………………………………………………………

Selepas menunaikan solat di Masjid An-Nur, kitorang cari tampat makan. Lunch ari ni makan nasi ayam yang berharga $4.50 + air $1.80. Tu baru harge for 1 person. Untuk lunch je dah $31++. Walaweh, memang harge melampau kalau convert duit Malaysia. Hehe. Lepas lunch, kitorg survey tempat majlis kawin, mmg pelik skit number rumah kat sni, especially area Woodlands. weeding start around 5pm until 10pm. So, sementara menunggu majlis tu, gi berpoya-poya sambil makan angin di Causeway point. Sempat lagi bershopping di sane,hehe. The prices for clothes are better from Malaysia. Hehe. After shopping, we go for hot drinks at Burger King. Layan milo panas!.

Then, we go to weeding, enjoying the food and spend time with my best friends, Zul. Around 9pm, we prepared to go home. Really tired. I drive with some cool speed, haha. Pemandu berhemah (sangat la kan). Sebelum smpi rumah, singgah beli nasi lemak di Yellow Conner. Memang akan beli tiap-tiapkali balik Johor. Sampai je di rumah, aku memangsan kan diri… zzzz


*Actually, banyak picture yang ditangkap, but, using my brothers camera. So,have to wait he email me the picture :(..


Regards,

Hafiz Ajmain

3 comments:

fatihah said...

johor pon sy x pena sampai,apetah lagi singapore.huhu..
bila la duit mau byk ni?mau pg jln2.hehe

Hafiz Ajmain said...

hehe, boleh je kalau nak pegi, amik time yang free, then jalan2 la :)

Fane Davis said...

wah... c hafiz p 'oversea' lah...hehhehe...

Related Posts with Thumbnails